ďťż

Białek mniej wartościowych, których wykorzystanie sięga od 70 do 50% dostarczają takie produkty, jak: przetwory soi, przetwory i artykuły mączne zbóż oraz wszelkie pieczywo...

Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gównianego szaleństwa.
Białek niskowartościowych wykorzystywanych do syntezy w zakresie 50% i poniżej dostarczają takie produkty, jak: nasiona roślin strączkowych, orzechy, ziarna kukurydzy i słonecznika, grzyby, drożdże, rośliny liściaste. Warzywa, łącznie z ziemniakami, oraz owoce nie powinny być w ogóle rozpatrywane jako źródło białka dla człowieka. Miarę ilości potrzebnego pełnowartościowego białka w pożywieniu z reguły stanowi proporcja między procentową zawartością energii białkowej w stosunku do energii całkowitej w pożywieniu. Ssaki wymagają z reguły do rozwoju biologicznego i odpowiedniej długości życia nie mniej niż 8-10%, a optymalnie 15-25%, natomiast człowiek, jako istota wolno rosnąca, potrzebuje od 8 do 15% energii zawartej w pożywieniu. Przeciętne pożywienie w naszym kraju zawiera ok. 10 kcal energii białkowej i na tyle jest ono pełnowartościowe, na ile składa się z mieszaniny białek produktów zwierzęcych i roślinnych. Przeciętne spożycie białek wynosi od 80-100 g, w tym od 33 do 55 g białka zwierzęcego na osobę na dobę. 146 8.6.3. Żywieniowe znaczenie tłuszczów Tłuszcze pożywienia obejmują wszystkie lipidy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego spożywane codziennie. Kwasy tłuszczowe obecne w trójglicerydach oraz innych lipidach prostych i złożonych stanowią istotę wartości biologicznej lipidów. Kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) oraz jedno- (MUFA) i wielonienasycone (PUFA) są z reguły syntetyzowane z jednostek dwuwęglowych acetylokoenzymu A przez rośliny. Organizmy człowieka i ssaków nie potrafią syntetyzować dwu i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają też ograniczone zdolności syntezy de novo w narządach i tkankach kwasów nasyconych i jednonienasyconych z substratów acetylo-CoA. Ilość syntetyzowanych trójglicerydów jest niewielka w stosunku do ilości tłuszczów spożywanych i wynosi ok. 5-15 g/os./d. Powoduje to, że człowiek musi spożywać odpowiednią ilość tłuszczu w pożywieniu, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na lipidy. Kwasy nasycone, ze względu na znaczenie energetyczne i różne wykorzystanie, dzieli się na krótkołańcuchowe (SSFA): masłowy (C4), kapronowy (C6), kaprylowy (C$) i kaprynowy (Clo); średniołańcuchowe (MSFA): laurynowy (Cl2), mirystynowy (C14) i palmitynowy (C,6), który jest zaliczany albo do średnich, albo do długich; długołańcuchowe (LSFA): stearynowy (Cl$), arachidowy (Czo), behenowy (Czz) i lignocerynowy (C~); bardzo długołańcuchowe: C26 e ~-28 e `-30 W32 W34 Jednonienasycone (MUFA) kwasy dzieli się m.in. ze względu na położenie wiązania podwójnego oraz izometrię geometryczną. Są to: palmitooleinowy (C~6:~ w 7) cis i trans, oleinowy (Cl$ :1 ~ 9) cis, elaidynowy (Cl8 :1 c~ 9) trans, wakcynowy (C18:1 ~ 11) trans, gadoleinowy (Czo,l w 11) cis, Brukowy (C22:1 w 9) cis i nerwonowy (C~:, co 9) cis. Organizm ludzki ma m.in. w wątrobie enzymy desaturazy, które pozwalają wstawić jedno podwójne wiązanie w konkretną pozycję między węgle odpowiedniego kwasu. Elongazy z kolei umożliwiają wydłużenie łańcuchów kwasów tłuszczowych. Kwasy wakcynowe mają naturalną formę trans, która powstaje u zwierząt przeżuwaczy, a z ich mlekiem i mięsem są spożywane przez człowieka. Różnią się one istotnie biologicznie od nienaturalnej, sztucznie wytworzonej formy trans w przetworzonych olejach i margarynach. Numerację, liczbę i położenie wiązań określa się m.in. od węgla grupy metylowej nazywanym omega (w) lub n-. Położenie wiązania nadaje kwasom odrębne znaczenie żywieniowe i biologiczne w organizmie. W tłuszczach jadalnych znajdują się zasadniczo cztery szeregi kwasów nienasyconych: dwa jednonienasyconych n-7 i n-9 oraz dwa wielonienasyconych n-3 i n-6. Mają one różną liczbę i położenie wiązań podwójnych w łańcuchach, które podlegają odrębnym systemom wchłaniania i wykorzystania. Aktywność biologiczna kwasów nienasyconych w każdym z tych szeregów zależy oprócz izomerii geometrycznej cis lub trans także od izomerii położenia. Wielonienasycone kwasy formy cis szeregu n-3 oraz szeregu n-6 człowiek musi pobierać z lipidów pożywienia. Szereg kwasów n-3 składa się z a-linolenowego ~oˇ 147 (C,8 3 n-3, LLA), timnodonowego (Czo a n-3, EPA), klupanodonowego (CL2 :5 n-3, DPA) oraz cerwonowego (Czz :6 n-6, DHA). Organizm człowieka może wydłużać kwas a-linolenowy kolejno do kwasów: EPA, DPA i DHA ze skutecznością ok. 15-20%, a więc w niewystarczającej ilości, stąd musi je czerpać głównie z tłuszczu ryb i zwierząt morskich. Szereg n-6 składa się z kwasów: linolowego (C,8 ~ n-6, LA), gamma-linolenowego (Cl8 3 n-6, GLA), dwuhomogamma-linolenowego (C1o 3 n-6, DGLA) oraz arachidonowego (C1o ;~ n-6, AA). Jednakże wstawianie kolejnych wiązań nienasyconych i wydłużenie łańcucha w obrębie szeregu n-6 od kwasu linolowego do arachidonowego u człowieka jest niewielkie i wynosi ok. 5%. Stąd człowiek musi pobierać zarówno kwas linolowy, jak i jego aktywne metabolity włącznie z kwasem arachidonowym z olejów oraz fosfolipidów tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. Tłuszcze proste stanowią ok. 80-90% wszystkich spożywanych lipidów i składają się z wielokrotności trójglicerydów, tj. estrów kwasów tłuszczowych z glicerolem. Struktura trójglicerydów jest zdeterminowana przez genetyczny system enzymów białkowych, typowych dla metabolizmu odpowiedniego gatunku roślinnego i zwierzęcego. Tłuszcze ssaków z reguły charakteryzują się taką specyfiką, że kwasy nasycone estryfikują się z 1 węglem, nienasycone z 2, natomiast z 3 węglem glicerolu estryfikują się kwasy nasycone lub nienasycone
Wątki
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gĂłwnianego szaleństwa.