ďťż

Wina pochodzenia zagranicznego, coraz cz[ciej doceniane i konsumowane przez rosyjskich smakoszy, pozostaj jednak napojem luksusowym, oszczdzanym na [wita i w jaki[ sposób obcym ludowym korzeniom Rosjan

Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gównianego szaleństwa.
Kultura picia wina nie jest rozpowszechniona, nale|y wic z góry przygotowa si na to, |e wino deserowe mo|e zosta podane do obiadu, zwBaszcza, |e jest ono o wiele bardziej popularne ni| wino stoBowe, a wina gruziDskie s naturalnie póBsBodkie. Te ostatnie s zreszt najoryginalniejsze ze wszystkich dostpnych w rosyjskich sklepach, charakteryzuje je równie| zmienna z roku na rok zawarto[ alkoholu. W sklepach i restauracjach lwi cz[ asortymentu stanowi obecnie wina importowane, które s jednak znacznie dro|sze, a ich pochodzenie nie zawsze jasne. Pomimo wprowadzenia monopolu paDstwowego ryzyko trafienia na podrobiony trunek jest znaczne. Sztuka  radzenia sobie" wyra|a si w nielegalnym rozlewaniu, zmienianiu skBadu i pomysBowo[ci przy podrabianiu oryginalnych etykiet. Nie zamierzamy jednak nikogo zniechca - wrcz przeciwnie, prawdziw przyjemno[ci jest szperanie na straganach przy stacjach metra i rozszyfrowywanie napisów na butelkach, z których wiele jest pisanych bardzo egzotycznym alfabetem. ;83>B5 (aligati): MoBdawia. Jedno z najbardziej cenionych win moBdawskich, chtnie pijane do posiBków, otrzymywane z winoro[li odmiany Aligote. BiaBe, wytrawne, w sBomkowym kolorze z zielonkawym odcieniem, ma harmonijny smak i lekki, owocowy bukiet. HB0@0E (asztarach): Armenia. Znane wino typu Xeres, wytwarzane z miejscowych winogron Voskeat, o sBodkim i delikatnym aromacie. C@4600=8 (gurd|aani): Gruzja. BiaBe, wytrawne wino w jasnozBotym kolorze, o delikatnym, wykwintnym bukiecie, [wie|e i harmonijne. 015@=5 (kabiern): MoBdawia. Najlepszym moBdawskim czerwonym winem jest Cabernet, produkowany z winogron Bordeaux: delikatne, prawie aksamitne, o harmonijnym smaku, intensywnym rubinowym kolorze i stonowanym zapachu. W jedynej liczcej si w Rosji strefie uprawy winoro[li, w Kraju Krasnodarskim u podnó|a Kaukazu, produkuje si Cabernet Abrau. 03>@ (kagor): Uzbekistan, Azerbejd|an, MoBdawia. Czerwone wino deserowe, do[ mocne (okoBo 16%), w intensywnym, rubinowym kolorze, o peBnym i delikatnym smaku oraz cytrynowoporzeczkowym zapachu. 8=47<0@0C;8 (kindzmarauli): Gruzja. Czerwone, naturalnie póBsBodkie wino, produkowane tradycyjnymi metodami ze starannie wybranych, miejscowych szczepów winogron. Jedno z najsBynniejszych gruziDskich win, bardzo popularne w Rosji. Prawdopodobnie ulubione wino Stalina, któremu, w[ród wielu innych cech, propaganda przypisywaBa tak|e [wietn znajomo[ win. >4@K (kodry): MoBdawia. Wino o peBnym i oryginalnym smaku, ciemnorubinowe z lekko pomaraDczowym odcieniem, o intensywnym, zBo|onym, ale bardzo przyjemnym bukiecie, które, dojrzewajc, nabiera zapachu dzikiej ró|y. 848O <>;402A:0O (//d/a matdafskaja): MoBdawia
Wątki
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gĂłwnianego szaleństwa.