ďťż

Zbyt duża ilość żelaza w diecie, np...

Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gównianego szaleństwa.
pochodzącego z mięsa, może być czynnikiem ryzyka choroby sercowo-naczyniowej czy nowotworu. Jak wykazały badania naukowe, wszelkie ograniczenia w przyjmowaniu białka w diecie, jak również ograniczenie kalorii, znacznie wydłużają przeżycie i zmniejszają częstość występowania raka. Szczególne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych ma dieta warzywno-owocowa, gdyż łączy w sobie trzy cenne wartości: 1) ograniczone spożycie białka i tłuszczy wiąże się ze spadkiem produkcji wolnych rodników w organizmie; 2) dieta warzywno-owocowa dostarcza dużych ilości zmiataczy wolnych rodników takich, jak: beta-karoten, witamina C i E; 3) dostarcza mikroelementów m. in. cynku i miedzi, które aktywizują nasz najpotężniejszy enzym zmiatający wolne rodniki czyli miedzio-cynko-zależną dysmutazę nadtlenkową. Spożywanie surowych warzyw i owoców, jako źródeł zmiataczy wolnych rodników, zapobiega chorobom zwyrodnieniowym i nowotworowym. U chorych z miażdżycą stwierdza się szczególnie niskie stężenie witamin antyoksydacyjnych. Amerykańskie Instytuty Żywieniowe zalecają codzienne spożywanie przynajmniej 2 owoców i 3 jarzyn. Sygnały alarmowe "mową ciała" (Audycja VI I, z 28 listopada 1994 roku) Dziś zatrzymamy się nad "sygnałami alarmowymi", które wysyła nasze ciało, aby nas poinformować, że została zaburzona równowaga. Są różne rodzaje sygnałów i różne stopnie ich natężenia. Medycyna nazywa te sygnały objawami chorobowymi albo chorobą. Jakże często nie potrafimy właściwie zrozumieć tej "mowy ciała". Czujemy się bezradni wpadamy w nerwicę, a często depresję. Szukamy ratunku w lekach zaczerpniętych z chemii. Zwykle lekarstwa przynoszą ulgę, ale na krótko, bo przecież usuwają jedynie objawy. A organizm wciąż sygnalizuje, że przyczyna nie została usunięta. "Sygnały alarmowe" mogą dotyczyć każdego narządu, zmysłu, psychiki. Czasami są niezauważalne, a niekiedy są niezwykle intensywne. Podam przykłady niektórych sygnałów alarmowych: bardzo częstym objawiem jest brak apetytu, gorszy sen, uczucie zmęczenia, nawet rano, zmiana samopoczucia wraz ze zmianą pogody - jak barometr; bóle głowy, stawów, serca, gorączka, kaszel, chromanie nóg, krwawienie z dziąseł, zgaga, świąd skóry, obrzęki, ziemista cera, wypadanie włosów, zawroty głowy itp. Nie wolno lekceważyć tych sygnałów, lecz właściwie je odczytać i usunąć. Organizm domaga się przywrócenia zachwianej równowagi, a nie usuwania objawów alarmowych np. gorączki, przez podanie aspiryny lub podanie kwasku solnego w przypadku braku apetytu. Jeśli wystąpi gorączka, to znaczy, że organizm wytwarza ogromne ilości przeciwciał niszczących bakterie, a także interferonu, skutecznie niszczącego wirusy. Gorączce towarzyszy brak apetytu. Dziś wiemy, że komórki immunologiczne, które walczą z bakterią czy wirusem, uwalniają do krwi tzw. interleukiny, które są odpowiedzialne m. in. za gorączkę, brak apetytu i bóle mięśni. To właśnie mięśnie ulegają niewielkim procesom rozpadu, dostarczając materiału budulcowego do produkcji przeciwciał. Jakże często w przypadku przeziębienia są bóle mięśni, nawet gałek ocznych, gorączka i brak apetytu. Te "sygnały alarmowe" są zwykle ignorowane, a pacjenta zmusza się do jedzenia m. in. mięsa, żeby miał siłę. Gorączkę obniża aspiryna. W efekcie choroba leczona czy nie leczona trwa tak samo długo. Żeby wspomóc siły obronne organizmu należałoby w takim przypadku zastosować post, podać świeże soki z jarzyn czy owoców, które dostarczą biokatalizatorów m. in. cynku, miedzi i magnezu, które usprawnią enzymy immunologiczne i dostarczą witamin. Można podać olej wiesiołkowy, który usprawni produkcję prostaglandyn przeciwzapalnych oraz podać czosnek, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zapewnić dowóz świeżego powietrza, dużej ilości płynów, ziół napotnych, gdyż wraz z potem chory oczyszcza się, ale też i odwadnia. Najważniejsza jest profilaktyka. Aby nie przeziębiać się ani nie chorować na żadne choroby, wskazane są okresowe posty, np. zupełne czyli o wodzie, albo częściowe np. na jarzynach i owocach lub o chlebie i wodzie. Zaobserwowałam, że moi pacjenci, którzy przeszli kurację warzywno-owocową i przestrzegają zasad zdrowego żywienia, stali się zupełnie uodpornieni na wszelkie infekcje wirusowe czy bakteryjne. Świadczy to o tym, że układ immunologiczny jest tylko wtedy sprawny, gdy organizm okresowo jest poddawany oczyszczającym postom. Zauważyłam też, że organizm zanieczyszczony produktami przemiany materii inaczej reaguje na różne pokarmy, niż oczyszczony postem. Przykładowo: organizm oczyszczony - "buntuje się" pod wpływem wielu szkodliwych pokarmów np. smażonych, wędzonych, tłustych. Może wystąpić biegunka, ból brzucha, nudności, wymioty, zgaga, ból głowy itp. Organizm nie oczyszczony już nie reaguje na tego rodzaju pokarmy. Rozwija się tolerancja. Wiele pokarmów wywołuje uzależnienie czyli nałóg m. in. kawa, słodycze, mięso, alkohol, narkotyki. Jest to wysoce niebezpieczny stan, kiedy stajemy się niewolnikami nałogu. To nie my mamy wtedy wolność wyboru pokarmu, lecz pokarm rządzi nami. Należy wystrzegać się pokarmów dających uzależnienie. Unikajmy picia kawy. Jeżeli zastosujemy okresowy post, to ze zdziwieniem zauważymy, że czujemy się rano rześcy i pełni ochoty do pracy i prędko zapomnimy o porannej kawie. To wielka satysfakcja móc panować nad swoim ciałem i wyrzec się wszystkich nałogów. Nie jedzmy słodyczy, są one całkowicie zbędne. Nie uczmy dzieci jeść słodyczy i nie kupujmy ich przy każdej okazji. Niech jedzą owoce, orzechy, migdały, rodzynki, pestki. Białko zwierzęce zastępujmy białkiem roślinnym. Propagujmy model zdrowego żywienia, nie pijmy alkoholu. Nawet niskoprocentowy alkohol, jak piwo czy wino, upośledza funkcje komórek immunologicznych i wywołuje stłuszczenie wątroby
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gĂłwnianego szaleństwa.