Krem: 1/2 l [mietanki kremowej, 10 dag cukru pudru, 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy, By|eczka |elatyny, 25 dag [wie|ych owoców lub konfitury

Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gównianego szaleństwa.
Trzy jednakowej wielko[ci tortownice wyBo|y papierem wysmarowanym tBuszczem. Wykona kr|ki be|owe: ubi pian, dodawa stopniowo cukier krysztaB cigle ubijajc. Gdy piana jest ju| sztywna, wymiesza z cukrem pudrem. WyBo|y do tortownicy, wyrówna i piec (wysusza) w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez ok. 1 2 godzin. Przy braku 3 tor-townic mo|na kolejno upiec 3 kr|ki w tortownicy lub na pBaskich blachach ewentualnie zrobi maBe pianki, które Bczy si po upieczeniu kremem nadajc ksztaBt tortu. Zrobi krem: ubi [mietan, dodawa cukier i cukier waniliowy i ubija, na koniec doda |elatyn rozpuszczon w 3 By|kach wody. Tort przeBo|y kremem, wykaDczajc nim równie| boki. Wierzch tortu mo|na ubra wyci[nitym kremem, a przed podaniem przybra owocami. Gotowy tort pozostawi na 2 godziny, aby daB si Batwo kroi. Torcik be|owy doskonaBy jest równie| z mas kawow lub inn (zamieszczon w rozdziale  Masy"). 153. Tort kruchy z mas z piany zaparzanej Ciasto: niepeBne 2 szklanki mki, 20 dag margaryny, 4 By|ki cukru pudru, 3 |óBtka ugotowane. Masa: 4 biaBka, szklanka cukru 1/2 szklanki wody, 1/2 By|ki octu lub rozpuszczonego kwasku cytrynowego, 8 dag marmolady lub 1/2 szklanki soku owocowego. Wykona ciasto kruche wedBug opisu podanego w rozdziale  Ciasta kruche i póBkruche", podzieli je na 5 cz[ci i ochBodzi w lodówce. WaBkowa 5 kr|ków i upiec ka|dy oddzielnie w tortownicy lub na blasze. Wykona mas: z cukru, wody i octu ugotowa ulep III stopnia do uzyskania  piórka" (opis w rozdziale  Lukry i polewy"). W misce dopasowanej do rondla z wod ubi sztywn pian, do której wlewa ulep cienkim strumieniem cigle ubijajc. Wstawi na par, doda rozgrzan marmolad lub sok i ubija tak dBugo, a| piana bdzie si rwa. Mas ochBodzi, przekBada kruche kr|ki. WykoDczy te| pian powierzchni tortu i boki. Przybra owocami [wie|ymi, kandyzowanymi lub konfiturami. Kroi na drugi dzieD. 54 154. Tort orzechowy Ciasto: 25 dag obranych orzechów wBoskich lub migdaBów, 2 By|ki cukru, 4 biaBka, tBuszcz i buBka tarta. Masa: 25 dag masBa, ok. szklanka cukru pudru, 11/2 By|ki kawy neski lub inki, 4 |óBtka, 1 2 By|eczki cukru waniliowego. Do dekoracji: poBówki orzechów wBoskich ew. tarta czekolada. Tortownice wyBo|y papierem natBuszczonym lub wysmarowa tBuszczem i posypa tart buBk. Orzechy zemle w maszynce i przetrze przez sito. Ubi sztywn pian z biaBek, doda cukier i ubija dalej. PoBczy pian delikatnie z orzechami. Ciasto podzieli na dwie równe cz[ci. Upiec oddzielnie dwa kr|ki w niezbyt gorcym piekarniku. Przygotowa mas: utrze masBo, doda cukier puder, cukier waniliowy, |óBtka i kaw i dokBadnie wymiesza. PrzeBo|y kr|ki ciasta mas, uBo|y warstw masy na wierzchu i udekorowa orzechami ewentualnie posypa tart czekolad. 155. Tort makowy Ciasto: 2.0 dag maku, 6 jaj, ok. szklanka cukru pudru, ok. 3 By|ki buBki tartej, zapach migdaBowy. Masa: 25 dag masBa lub masBa ro[linnego, 2 jaja, 2 |óBtka, szklanka cukru, kawa i sok z cytryny. Mak sparzy, osaczy. Zemle w maszynce z gstym sitkiem. {óBtka utrze z cukrem. Doda mak, buBk, olejek i na koDcu ubit pian i delikatnie wymiesza. Wla do tortownicy wysmarowanej tBuszczem i wysypanej tart buBk. Piec ok
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Nie chcesz mnie, Ben. SkĹ‚adam siÄ™ z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobinÄ… gĂłwnianego szaleĹ„stwa.