ďťż
Nie chcesz mnie, Ben. SkĹadam siÄ z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobinÄ
gĂłwnianego szaleĹstwa.
Balon powinien być napełniony do 3/4 objętości. Wszystko dobrze wymieszać i
zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 dniach należy dodać do moszczu syrop
sporządzony z 2 kg cukru i 11,5 l przegotowanej wody. Wymieszać zawartość,
poruszając butlą ruchem kolistym i pozostawić nadal zamkniętą. Po tygodniu zawartość
butli przelać przez woreczek z flaneli lub płótna, wycisnąć i zlać płyn z powrotem do
umytego balonu. Można dodać jeszcze 1 kg cukru rozpuszczony w niewielkiej ilości
moszczu. Zamknąć korkiem owiniętym w tampon jałowej waty i pozostawić na około 4
tygodnie. Po tym czasie należy wino ściągnąć. Można wówczas naczynie ze ściągniętym
młodym winem wystawić na działanie słońca, aby nabrało silnego bukietu. Taka
,,maderyzacja" jednak pozbawia wino całkowicie witaminy C.
Ściąganie wina znad osadu trzeba jeszcze powtórzyć dwukrotnie.
Składniki: 5 kg owoców, 6+21 wody, 3 kg cukru, 10 g kwasu cytrynowego, 4 g
pożywki, drożdże winne rasy Madera. Oczyszczone owoce zalać gorącą
wodą. Po ostygnięciu do temperatury około 20°C zlać część powstałej zalewy,
rozpuścić w niej 0,5 kg cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz matkę
drożdżową. Wszystko wymieszać, dodać do owoców zalanych wodą, zatkać
otwór korkiem z jałowej waty i pozostawić w cieple na 5 dni. W ciągu tego
okresu co najmniej 2 razy dziennie potrząsać balonem. Następnie przelać
wszystko przez sito, a owoce wygnieść. Wytłoczyny zalać 2 l ciepłej
przegotowanej wody i po 24 godzinach znów przecedzić i wygnieść.
Otrzymany moszcz dodać do poprzedniego i razem zmierzyć objętość. Jeśli
wynosi ona mniej niż 10 l, to uzupełnić ją przegotowaną, ciepłą wodą
wymieszaną z pozostała ilością cukru. Jeżeli jednak moszczu jest akurat 10 l,
to odlewamy jego niewielką ilość, rozpuszczamy w niej cukier i ponownie
wlewamy do balonu. Otwór zamknąć korkiem owiniętym jałową watą lub
korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w temperaturze pokojowej na
okres kilku tygodni. Jeśli po ściągnięciu okaże się, że wino ma zbyt jasną
barwę, to można ją poprawić, dodając sok z czarnej porzeczki lub czarnego
bzu w ilości nie większej niż 15% objętości wina. Można także dodać trochę
karmelu.
Składniki: 5 kg owoców, 45 l wody, 2 kg cukru, drożdże winne rasy Madera.
Owoce po przebraniu i oczyszczeniu z resztek kielicha wymyć, osączyć i w
całości wsypać do balonu. Zagotować wodę z cukrem, lekko ochłodzić, zalać
owoce i dodać matkę drożdżową. Balon zamknąć korkiem z rurką
fermentacyjną. Po 23 tygodniach zamienić go na korek owinięty jałową
watą. Po 6 tygodniach można ściągnąć wino. Jeśli kolor jest zbyt jasny, to
dodać soku z czarnego bzu i odstawić do dojrzewania. Po 3 miesiącach wino
powinno mieć już dobry smak i moc oraz zapach. Do pozostałych na dnie
balonu wytłoczyn można ponownie dodać cukier rozpuszczony w wodzie i
rozpocząć fermentację od początku. Otrzymamy wówczas wino słabsze, ale
również dobre.
WINO Z RYŻU
Kilogram ryżu wsypać do balonu lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2,5 kg
cukru (ostudzonej), dodając 12 dag rodzynków i 7 dag drożdży. Butlę zamknąć korkiem z
rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Następnie zlać
ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało
barwy. Pozostawić do sklarowania. Rozlać do butelek.
Wino z ryżu jest smaczniejsze i mocniejsze niż z owoców.
WINO ZE ŚLIWEK
Wino ze śliwek sporządza się rzadko, gdyż trudno wyciska się z nich moszcz.
Natomiast młode wino ciężko się klaruje i bardzo powoli dojrzewa. Najczęściej sporządza
się z mirabelek ciężkie wino deserowe (o zawartości powyżej 15% alkoholu i cukru 12
15%).
Pestki możemy usuwać ręcznie lub je wygniatać na gorąco (w temperaturze 50
60°C). Miazgę poddajemy 2-, 3-dniowej fermentacji, a następnie odciskamy moszcz i
dalej postępujemy według wcześniej podanych przepisów.
Naturalnie, do miazgi dodajemy pirosiarczyn sodu i silną matkę drożdżowa, (Tokay lub
Portwein) wraz z pożywką.
Wino ze śliwek o mocy 15%
moszcz ze śliwek 10,0 l
cukier 2940 g, czyli 1,84 l
woda 3,16 l
Razem doprawiony moszcz 15.0 l
Wino ze śliwek o mocy 16%
moszcz ze śliwek 10,0 l
cukier 3195 g, czyli 2,0 l
woda 3,0 l
Razem doprawiony moszcz 15,0 l
Wino ze śliwek o mocy 17%
moszcz ze śliwek 10,0 l
cukier 3450 g, czyli 2,16
woda 2,84
Razem doprawiony moszcz 15,0 l
Wino ze śliwek o mocy 18%
moszcz ze śliwek 10,0 l
cukier 3705 g, czyli 2,32 l
woda 2,68 l
Razem doprawiony moszcz 15,0 l
Wino z suszonych śliwek
Kilogram suszonych śliwek zalać 8 litrami wrzątku. Po ostudzeniu dodać 3 g pożywki,
matkę drożdżową (Malaga). Po upływie doby dodajemy syrop z pierwszej części cukru
(1,5 kg). Następnie co dwa dni dodajemy syrop sporządzony z 0,75 kg cukru. Ogółem
dajemy 3 kg cukru. Nastaw poddajemy fermentacji jak zwykle.
WINO Z TRUSKAWEK
Truskawki, zwłaszcza ciemne, najlepiej nadają się na wina deserowe. Natomiast wina
wytrawne na ogół źle się udają, gdyż zniekształcony w procesie fermentacji aromat
truskawek nie jest przyjemny i ulega poprawie dopiero po dłuższym leżakowaniu
|
WÄ
tki
|