ďťż

Dodać 1 kg cukru rozpuszczonego w 1 l przegotowanej wody, pożywkę oraz matkę drożdżową...

Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gównianego szaleństwa.
Balon powinien być napełniony do 3/4 objętości. Wszystko dobrze wymieszać i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 dniach należy dodać do moszczu syrop sporządzony z 2 kg cukru i 1—1,5 l przegotowanej wody. Wymieszać zawartość, poruszając butlą ruchem kolistym i pozostawić nadal zamkniętą. Po tygodniu zawartość butli przelać przez woreczek z flaneli lub płótna, wycisnąć i zlać płyn z powrotem do umytego balonu. Można dodać jeszcze 1 kg cukru rozpuszczony w niewielkiej ilości moszczu. Zamknąć korkiem owiniętym w tampon jałowej waty i pozostawić na około 4 tygodnie. Po tym czasie należy wino ściągnąć. Można wówczas naczynie ze ściągniętym młodym winem wystawić na działanie słońca, aby nabrało silnego bukietu. Taka ,,maderyzacja" jednak pozbawia wino całkowicie witaminy C. Ściąganie wina znad osadu trzeba jeszcze powtórzyć dwukrotnie. Składniki: 5 kg owoców, 6+21 wody, 3 kg cukru, 10 g kwasu cytrynowego, 4 g pożywki, drożdże winne rasy Madera. Oczyszczone owoce zalać gorącą wodą. Po ostygnięciu do temperatury około 20°C zlać część powstałej zalewy, rozpuścić w niej 0,5 kg cukru, kwasek cytrynowy, pożywkę oraz matkę drożdżową. Wszystko wymieszać, dodać do owoców zalanych wodą, zatkać otwór korkiem z jałowej waty i pozostawić w cieple na 5 dni. W ciągu tego okresu co najmniej 2 razy dziennie potrząsać balonem. Następnie przelać wszystko przez sito, a owoce wygnieść. Wytłoczyny zalać 2 l ciepłej przegotowanej wody i po 24 godzinach znów przecedzić i wygnieść. Otrzymany moszcz dodać do poprzedniego i razem zmierzyć objętość. Jeśli wynosi ona mniej niż 10 l, to uzupełnić ją przegotowaną, ciepłą wodą wymieszaną z pozostała ilością cukru. Jeżeli jednak moszczu jest akurat 10 l, to odlewamy jego niewielką ilość, rozpuszczamy w niej cukier i ponownie wlewamy do balonu. Otwór zamknąć korkiem owiniętym jałową watą lub korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w temperaturze pokojowej na okres kilku tygodni. Jeśli po ściągnięciu okaże się, że wino ma zbyt jasną barwę, to można ją poprawić, dodając sok z czarnej porzeczki lub czarnego bzu w ilości nie większej niż 15% objętości wina. Można także dodać trochę karmelu. Składniki: 5 kg owoców, 4—5 l wody, 2 kg cukru, drożdże winne rasy Madera. Owoce po przebraniu i oczyszczeniu z resztek kielicha wymyć, osączyć i w całości wsypać do balonu. Zagotować wodę z cukrem, lekko ochłodzić, zalać owoce i dodać matkę drożdżową. Balon zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 2—3 tygodniach zamienić go na korek owinięty jałową watą. Po 6 tygodniach można ściągnąć wino. Jeśli kolor jest zbyt jasny, to dodać soku z czarnego bzu i odstawić do dojrzewania. Po 3 miesiącach wino powinno mieć już dobry smak i moc oraz zapach. Do pozostałych na dnie balonu wytłoczyn można ponownie dodać cukier rozpuszczony w wodzie i rozpocząć fermentację od początku. Otrzymamy wówczas wino słabsze, ale również dobre. WINO Z RYŻU Kilogram ryżu wsypać do balonu lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2,5 kg cukru (ostudzonej), dodając 12 dag rodzynków i 7 dag drożdży. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Pozostawić do sklarowania. Rozlać do butelek. Wino z ryżu jest smaczniejsze i mocniejsze niż z owoców. WINO ZE ŚLIWEK Wino ze śliwek sporządza się rzadko, gdyż trudno wyciska się z nich moszcz. Natomiast młode wino ciężko się klaruje i bardzo powoli dojrzewa. Najczęściej sporządza się z mirabelek ciężkie wino deserowe (o zawartości powyżej 15% alkoholu i cukru 12— 15%). Pestki możemy usuwać ręcznie lub je wygniatać na gorąco (w temperaturze 50— 60°C). Miazgę poddajemy 2-, 3-dniowej fermentacji, a następnie odciskamy moszcz i dalej postępujemy według wcześniej podanych przepisów. Naturalnie, do miazgi dodajemy pirosiarczyn sodu i silną matkę drożdżowa, (Tokay lub Portwein) wraz z pożywką. Wino ze śliwek o mocy 15% moszcz ze śliwek 10,0 l cukier 2940 g, czyli 1,84 l woda 3,16 l Razem doprawiony moszcz 15.0 l Wino ze śliwek o mocy 16% moszcz ze śliwek 10,0 l cukier 3195 g, czyli 2,0 l woda 3,0 l Razem doprawiony moszcz 15,0 l Wino ze śliwek o mocy 17% moszcz ze śliwek 10,0 l cukier 3450 g, czyli 2,16 woda 2,84 Razem doprawiony moszcz 15,0 l Wino ze śliwek o mocy 18% moszcz ze śliwek 10,0 l cukier 3705 g, czyli 2,32 l woda 2,68 l Razem doprawiony moszcz 15,0 l Wino z suszonych śliwek Kilogram suszonych śliwek zalać 8 litrami wrzątku. Po ostudzeniu dodać 3 g pożywki, matkę drożdżową (Malaga). Po upływie doby dodajemy syrop z pierwszej części cukru (1,5 kg). Następnie co dwa dni dodajemy syrop sporządzony z 0,75 kg cukru. Ogółem dajemy 3 kg cukru. Nastaw poddajemy fermentacji jak zwykle. WINO Z TRUSKAWEK Truskawki, zwłaszcza ciemne, najlepiej nadają się na wina deserowe. Natomiast wina wytrawne na ogół źle się udają, gdyż zniekształcony w procesie fermentacji aromat truskawek nie jest przyjemny i ulega poprawie dopiero po dłuższym leżakowaniu
Wątki
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gĂłwnianego szaleństwa.