ďťż
Nie chcesz mnie, Ben. SkĹadam siÄ z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobinÄ
gĂłwnianego szaleĹstwa.
Oddzielić kawałek babowego ciasta, domieszać, jak na przekładaniec poszatkowane bez łupin migdały, cykatę, skórkę pomarańczową i czyste rodzynki, rozwałkować na palec grubo, położyć na wysmarowany papier na blachę i pozostawić w cieple; gdy się dobrze ruszy, upiec, po czym można polukrować i przybrać ładnie. Placek z sera 1 kg sera, 0,5 kg cukru, 10 jaj, 20 dkg masła, 1 dkg proszku drożdżowego, 2 łyżki grysiku, skórka cytrynowa lub wanilia. Do posypania: 3 dkg czarnych rodzynków, 3 dkg migdałów, 3 dkg ziarnistego cukru. Przetrzeć ser przez sito, oddzielnie spienić masło w misce, dodać do masła ser i cukier, ucierać wałkiem na masę, wbijać po jednym żółtka, dodawać zapachu, w końcu zmieszać lekko z masą ubitą pianę z białek, dodając równocześnie drożdże i grysik. Wyłożyć równo na blachę, wyłożoną papierem i posmarowaną masłem, posypać po wierzchu migdałami, rodzynkami i ziarnistym cukrem, piec godzinę wolno w piecu. Tak przyrządzony ser nałożyć można na ciasto drożdżowe lub kruche i razem upiec. Placek z sera wyborny 2 l suchego, słodkiego, nie solonego sera, 16 jaj, 0,25 l miałkiego cukru, 0,25 l sklarowanego masła, wanilia, 12 dkg drobnych rodzynków, 12 dkg oparzonych migdałów. Przetrzeć ser przez sito, następnie ucierać w misce z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtka, tak aby ser rozrzedzić, co zależy od suchości sera i wielkości jaj, dodać utłuczonej wanilii i topionego masła; gdy masa dobrze utarta, dodać zmielonych migdałów i rodzynków, pozostawiając jednych i drugich po garści do posypania po wierzchu, w końcu zmieszać z ośmioma ubitymi białkami (bierze się połowę białek od całej ilości żółtek, o ile się ich mniej lub więcej dodało do sera). Gdy ser był trochę wilgotny, dodać można łyżkę pszennego grysiku, który wilgoć wchłonie. Blachę wyłożyć dobrym ciastem babkowym; gdy ciasto podrośnie, nałożyć ser, posmarować jajkiem, posypać rodzynkami, poszatkowanymi migdałami i cukrem, piec wolno godzinę, aby nie pociemniało w pieczeniu. Sernik na kruchym cieście 1 kg sera, 15 jaj, 35 dkg cukru, 6 dkg masła, 12 dkg rodzynków, wanilia. Na kruche ciasto: 0,25 kg maki, 12 dkg masła, 6 dkg cukru, 2 żółtka, cytrynowa skórka. Przetarty przez sito ser ucierać w misce z cukrem, 3 jajkami, wanilią; gdy zrówna się na masę, wybijać po jednym żółtka, dodać roztopionego masła, w końcu ubitą z białek pianę i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować kruche ciasto, położyć na blachę, nałożyć równo serem, upiec w piecu. Po upieczeniu posypać miałkim cukrem. Można wykonać kruche ciasto z podwójnej ilości; z połowy ciasta porobić cienkie wałeczki i pokratkować po wierzchu sernik, posmarować jajem i upiec. Ciasto zagnieść z podanych dodatków zwyczajnym sposobem na stolnicy. Placek z sera z bakaliami 1 kg sera, 37 dkg cukru, 12 dkg masła, 10 żółtek, 6 białek, łyżka grysiku, drożdżowy proszek, 6 dkg daktyli, 6 dkg fig, 6 dkg dużych rodzynków, 12 dkg drobnych, 12 dkg migdałów, wanilia, sól. Przetrzeć ser przez sito; gdy ser twardy, zemleć wpierw na maszynce lub utrzeć na tarce, po czym ucierać wałkiem w misce na gładką masę, wraz z cukrem, masłem i żółtkami, dodając dla zapachu wanilii, cytrynowej skórki, utarte zmielone migdały, pozostawiając z nich garść do posypania po wierzchu. Wszystkie bakalie pokrajać w cienkie plasterki: gdy masa dobrze utarta, dodac wówczas jedną paczkę drożdżowego proszku i łyżkę maki oraz bakalie, wymieszać dokładnie, w końcu włożyć sztywnie ubitą pianę z 6 jaj, wymieszać i nałożyć zaraz do formy; można nałożyć ser na ciasto babkowe, wpierw wyrośnięte w formie lub na kruche ciasto, albo wprost na wysmarowany papier, piec należy wolno, aby nie pociemniał, najmniej przez godzinę. Placek serowy z białkami 2 l suchego nie solonego sera, 0,5 kg cukru, 12 dkg masła, 12 dkg migdałów bez łupek, cytrynowa skórka, wanilia, 6 dkg maki, 15 białek, 12 dkg czarnych rodzynków, 6 dkg cykaty. Zemleć ser w maszynce do mięsa, przetrzeć przez sito, włożyć do miski, dodać cukier i roztopione masło, sproszkowana wanilię i utartą cytrynową skórkę, ucierać na masę; następnie włożyć zmielone migdały, dodać nieco ubitych na pianę białek, tyle by dała się masa ucierać i by nie było ciężko wałkiem trzeć, dodać w końcu pokrajaną w paseczki cykatę i czyste rodzynki, włożyć resztę piany, wymieszać lekko, przesypując równocześnie maką. Gdy ser suchy, dodać można do placka wiecej białek, abyu ser był wolny. Wylać na posmarowaną blachę i upiec w piecu. Placek taki robi się zwykle przy pieczeniu babek, gdy pozostaje dużo białek. Rozczyn Dla pobudzenia silniejszej fermentacji w cieście, zaczynia się niekiedy, czyli rozczynia. W tym celu oddziela się 0,25 część mąki, przeznaczonej na ciasto, rozprowadza letnim płynem i drożdżami na wolne ciasto ui pozostawia przez godzinę i dłużej, aby się rozczyn ruszył. Ma to na celu rozmnożenie obfitsze grzybka drożdżowego, a praktykuje się wtedy, gdy drożdże nie są dosyć pewne, lub jest ich niewiele, a w ogóle do ciężkich wykwintnych ciast i do chleba. Do urośniętego rozczynu dodaje się kolejno wszystkie dodatki, ugniata ciasto i poddaje ponownej fermentacji. Wykonanie ciasta na rozczynie wymaga dłuższego czasu, ale jest pewniejsze. Wykonanie ciasta drożdżowego Im wykwintniejsze ma być pieczywo, tym staranniej musi być wykonane.Młode gosposie, które robią pierwsze próby pieczenia drożdżowych ciast, rozpoczynać powinny od najprostszego pieczywa i stopniowo zapoznawać się z coraz wykwintniejszymi. Konieczne jest pewne doświadczenie, aby rozpoznać ciasto, czy jest dobrze wymieszone, czy w miarę gęste
|
WÄ
tki
|