Zanurzy na cedzaku na kilka minut do wrzcej wody, odcedzi, przela zimn wod, ukBada w sBojach

Nie chcesz mnie, Ben. Składam się z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobiną gównianego szaleństwa.
Zagotowa wod na zalew z cukrem i sol, doda kwas cytrynowy lub ocet. Gorc zalew zala jabBka, doda przyprawy. SBoje zamkn i wstawi do pasteryzacji na 15 minut. <sl(3)#<9<al D{EM Z JABAEK I OWOCÓW RÓ{Y 30 dag owoców ró|y, 2 szklanki wody, 0,70 kg cukru, 1 kg jabBek. DojrzaBe owoce dzikiej ró|y umy, przepoBowi i jeszcze raz dokBadnie wymy po usuniciu nasion. Tak przygotowane owoce zala dwiema szklankami wrzcej wody i pod przykryciem gotowa 10 minut, a nastpnie przetrze przez sito. Do przecieru doda cukier, zagotowa. JabBka umyte i obrane ze skórki zetrze na tarce z du|ymi otworami. WBo|y jabBka do przecieru i gotowa do chwili, a| bd szkliste, a d|em uzyska wBa[ciw krzepliwo[. Gorcy d|em zBo|y do opakowaD i uszczelni. D|em ten jest bardzo smaczny, ma Badn barw i jest bogaty w witaminy. D{EM Z JABAEK, GRUSZEK I ZLIWEK 75 dag jabBek antonówek, 50 dag gruszek, 50 dag [liwek, 75 dag cukru. JabBka po umyciu pokraja na mniejsze kawaBki razem ze skórk i gniazdami nasiennymi, rozgotowa z bardzo maBym dodatkiem wody i gdy tylko zmikn, gorce przetrze przez sitko. PoBówki [liwek zasypa cukrem, a gdy cukier zwilgotnieje, ogrzewa a| do wrzenia i razem podgotowa kilka minut. Obra gruszki dojrzaBe lecz twarde. Gruszki zetrze na tarce z du|ymi oczkami wprost do gotujcych si [liwek. Po krótkim gotowaniu doda przecier z jabBek i razem odparowa. Z tej ilo[ci owoców i cukru otrzymuje si okoBo 1,60 kg znakomitego d|emu. Gorcy zBo|y do wymytych i wyparzonych sBoików i od razu zamkn. 23 MUS Z JABAEK Pieczenie jabBek jako sposób rozmikczania owoców, jest maBo praco- i czasochBonne, a przecier z pieczonych jabBek jest bardzo smaczny, ma Badn, jasn barw i gst konsystencj. Do pieczenia przeznacza si jabBka odmian, które szybko mikn. Umyte jabBka, z usunitymi resztkami kwiatowymi i ogonkami, uBo|y na blachach wyBo|onych papierem pergaminowym lub foli lub w prodi|u i piec, a| zmikn. Po upieczeniu, jeszcze gorce, przetrze i przecier rozBo|y do sBoików. Przy nakBadaniu potrzsa sBoikiem lub upycha przecier By|k, aby w sBoiku nie pozostaBo powietrze, a nastpnie wstawi do pasteryzacji na 15 minut. Gorsze jabBka, np
WÄ…tki
Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Nie chcesz mnie, Ben. SkÅ‚adam siÄ™ z siedmiu warstw popieprzenia okraszonych odrobinÄ… gównianego szaleÅ„stwa.